Ometepe
Blijf op de hoogte en volg Frans
05 December 2017 | Nicaragua, Moyogalpa
Aldus Marc Twain in 1866, in zijn brieven aan de krant Alta California. En geen woord gelogen. Hij en zijn imaginaire vriend Mr Brown, ik met mijn metgezel van echt vlees en bloed; hij per ossewagen en stoomboot, wij met airco minibus en omgebouwd visserssch met een zwarte walm diesel, volgeladen met 50 passagiers. “Steeped in slumber” daar is weinig van over. Overjarige pensionado touristen crossen met scooters over het eiland, doorbreken de stilte.
Van de prehistorische rust en stilte zijn nog enkele enorme stenen met petroglyphen over, een cirkel met symbolen, laten we maar gissen, een kalender-achting geheel. En hele karrevrachten polychroom aardewerk uit graven, met een enkel gouden sieraad, braaf uitgestald in het lokale Museo del Ceiba.
In het meer zwerven nog enkele stierhaaien, gemigreerd uit de caraibische zee via de Rio San Juan, als zalmen over de watervallen springend. Een agressieve soort die wel 2,5 meter lang kan worden. We hebben heerlijk gezwommen in het meer, we hadden geen idee.
Wang Jing is een Chinees met veel geld. Hij heeft natte-waterbouwdroom van $50 miljard, over een kanaal dwars door Nicaragua, via het Cocibolcameer uiteraard. Nog groter dan het Panamakanaal, en dan is het gedaan met stierhaaien, met “steeped in slumber” en “ethernal repose”. Gelukkig had meneer Wang Jing in 2015 pech op de beurs en raakte hij een paar miljard kwijt. Nu droomt het meer weer (nog even).
24 December 2017 - 21:56
Peter Schönfeld:
Hi Frans en Marieke,
Hartelijk dank voor jullie reisverslagen. Heel leesbaar! Veel vergane glorie begrijp ik, maar wel heel interessant lijkt me. Blijf ons op de hoogte houden. Hier gaat alles zijn gangetje. We zijn nu op kerstavond in Gouda. Linde is nu thuis. Morgen komen Julian en Frank (zijn Partner). Dus met zijn vijven kerstdiner. Frenkel en Hanneke zijn met hun twee kindertjes drie weken op Bali, ook leuk.
Tweede kerstdag komen mijn broer en drie zusjes en een deel van hun kinderen bij ons eten (lopend buffet). We zijn met zijn 27 man/vrouw. Dit doen we elk jaar zo. De kinderen vinden het ook heel leuk, anders zouden ze niet komen. Het weer hier is 10 graden en druilerig en grijs. De voorspelling is dat het de komende paar weken zo blijft. De laatste week van januari gaan we weer schaatsen op de Weissensee. Altijd heel gezellige en sportief. De andere stellen uit Gouda gaan ook mee.
Hopelijk krijgen jullie morgen en overmorgen nog iets mee van kerstmis. Bidt voor ons zielenheil in een van die typische kerkjes daar. Je weet nooit of het ergens goed voor is.
Een hele goede voortzetting van jullie reis, een gezellig kerstfeest en een goed begin van het nieuwe jaar.
Tot horens of lezens, Peter